ד"ר ג'ימס לוי , פסיכולוג קליני , מדבר על תופעה של תלות או כוח של קשר סימביוטי בפרט ועל מאמרים בכלל.

תופעה של תלות או כוח של קשר סימביוטי

 

תופעה של תלות או כוח של קשר סימביוטי


אני רוצה לשתף אתכם בחוויה אישית .

 לפני הרבה שנים במסגרת לימודי בבית חולים פסיכיאטרי נתקלתי בסיטואציה מיוחדת ומרגשת מאוד.

לפני כן ננסה לתת הגדרה של המושגים בכותרת:

קשר סימביוטי הוא מִזּוּג, מַעֲרֶכֶת יְחָסִים הֲדוּקָה וּלְעִתִּים תְּלוּתִית בֵּין אֲנָשִׁים שבלי הקשר זה הוא אינו מסוגל להתקיים, תלות - מי שחש תלות באדם או גורם אחר, מי שאינו מסוגל להיות עצמאי . מההגדרה של שתי המושגים האלו אפשר לראות ביניהם קורלציה והקבלה.

עכשיו אספר על המקרה. כמו שנאמר זה היה במסגרת לימודי לתואר שני בצרפת מטעם אוניברסיטת סורבון בפריז.את לימוד פרקטיקה בפסיכולוגיה נערך בבית חולים פסיכיאטרי .כול יום במשך שלושה חודשים , צמוד לפסיכיאטר לפסיכולוג קליני ממומחה ועובדת סוציאלית .כול בוקר בהליכה למחלקה הייתי עובר מול חצר קטן ריק מאנשים בלבד עץ ובחור צעיר שנשען עליו ומנדנד את גופו.לכאורה תמונה לא דרמתית או משמעותית. אך מתברר שהתמונה כן דרמטית .בוקר אחד כמו כול בוקר בדרכי למחלקה אני עובר מול החצר ולהפתעתי החצר רק. אני מתעניין אצל האחות הראשית מה קרה? היא אומרת לי שהבחור הצעיר נפטר בלילה. במשך כמה ימים לא הייתי שקט ודיי נסער4ר וניסיתי להבין מה קרה . ואז האסימון נפל. לא רק שהבחור נעלם מהתמונה גם העץ , העץ נעקר לגמרי ואז ראיתי שיש קשר בין זה לבין המוות הפתאומי של הבחור הצעיר.

פרשנות : לבחור הצעיר, על מנת להמשיך את חייו על מנת למצוא עניין כדי לשרוד עם הבדידות שלו מצא תחליף קיומי ,הוא הפך את העץ לקשר הבלעדי והיחיד לקיומו. באותו רגע שהוא איבד את הקשר הזה הוא איבד כל משמעות לקיום שלו וכול סיבה להמשך , הקשר שנוצר בינו לבין העץ הפך להיות הקשר היחידי שממלא ומזין אותו. באותו רגע שהקשר אינו קיים אז אין לו שום סיבה להמשך הקיום של עצמו.במקרה זה התלות שלו היא קיצונית הוא ניזון מהתלות על מנת לתת סוג של משמעות לחייו .

כמובן שמקרה שתואר לפנינו הוא מוגדר כדוגמה קליני כפסיכופתולוגיה של קשר סימביוטי קיצוני שלמעשה אומר
"
אני חיי ומתקיים בזכותך , בלעדיך אין בי יכולת לחיים ".

מקרה זה הוא קיצוני אך אפשר ללמוד ממנו מה ההשפעה השלילית והמסוכנת של תלות בין בני אדם. אפשר רק להזכיר משפטים כמו "לא יכול לחיות בלעדיך" , "אני כלום בלעדיך " "בזכותך אני נושם אני קיים" 

משפטים האלו מסוכנים לנפש כי הם  מורידים את הערך העצמי של עצמנו. כאילו אנחנו ניזונים אך ורק מקשר זה. כל עולמנו קיים סביב הקשר זה , האני שלנו אינו בא לידי ביטוי הוא אינו קיים הוא מנוטרל לגמרי.

שנים רבות עברו מאז, אך החוויה המרגשת והקשה שתיארתי לפניכם עדיין בתוכי היא מצלצלת כל הזמן ודוחפת אותי לעזור לאנשים הסובלים מזה ביחסים שלהם .


בהמשך המאמר זה אנחנו נפרט יותר לעומק את ההשלכות של התלות על הנפש ועל יחסי עם האחר.



האתר מכיל מידע כללי ואיננו מהווה תחליף או מתיימר להחליף טיפול פסיכולוגי אישי מקצועי. בעת הצורך, מומלץ לפנות לקבלת טיפול או ייעוץ מקצועי
הודעה ב-WhatsApp