ד"ר ג'ימס לוי , פסיכולוג קליני , מדבר על צומת דרכים בפרט ועל מאמרים בכלל.

צומת דרכים :צומת של איוש חוסר אונים פחד ותקווה

סיפור אמיתי של בן אדם הרואה שהחיים שלו זה כמו מגדל קלפים שהוא בנה, ולאט לאט זה קורס לו מול העיניים. איך ניתן לתאר את תחושותיו הקשות ולאן זה יוביל? מצב זה שהוא מצב אנושי יכול לקרות לכל אחד כי החיים זה מצב דינמי עם עליות ומורדות ,שליטה וחוסר שליטה. לפניו שני אתגרים: איך לתת תשובה למשבר שפקד אותו (יכול להיות משבר בזוגיות או משבר כלכלי ) ואיך זה משפיע על מצבו האישי-הנפשי ועל תפקודו הכללי ,לעיתים גם לגבי מצבו הבריאותי.

כמו שנאמר החיים הם דינמים ועלולים להופיע מצבים שונים אשר גורמים לנו תחושות של איוש חוסר אונים ופחד, אבל בסוף יש תקווה.

שלושת המושגים האלו קשורים זה לזה אשר מתארים המצב הנפשי והתפקודי שבן אדם נמצא מול מצב של משבר בחייו.השאלה לפנינו היא איך הוא יכול לצאת מזה ,איך הוא יכול לצאת מהבור שהוא נמצא בו? אילו כוחות הוא צריך לגייס ובאילו משאבים עליו להשתמש בהתמודדות מול המציאות החדשה שנוצרה בגלל המשבר.

תחושות האיוש קשורות לביטחון העצמי: עד כמה האדם מאמין ביכולת שלו להתגבר על המשבר ולמצוא דרך –פתרון לגבי ההשלכות שנוצר עם המצב החדש.

רואים היטב שכל פתרון במשבר תלוי בשני מישורים עיקריים: הראשון בביטחון העצמי והשני במציאת דרכים לפתרון. האיוש מופיע ומשתלט על חיינו כשלא רואים דרך ומציאת פתרון ליציאת המשבר.לא לשכוח שבגלל הדינמיות של החיים כל משבר הוא זמני ויחלוף , באמירה זאת טמונה האופטימיות שאנחנו זקוקים לה על מנת לחזק את הביטחון העצמי שלנו ולראות קדימה ולהתגייס למציאת פתרונות כדי לשקם את עצמנו ולצאת בתור מנצח מהמשבר .במציאות של משבר לא מסתכלים אחורה, ולמה זה קורה? במצב של משבר "אני כולי מתגייס למלחמה שמאיימת עלי", נותנים את כל הכוח קדימה מתוך אחריות וגם מתוך אתגר.לאחר שהמשבר יחלוף חייבים לבדוק מה קרה כדי למנוע סיבוב נוסף. חשוב לציין שכל "ניצחון" מחשל אותנו והוא תהליך של למידה לקראת הקשיים הבאים .

מה הסימנים המאפיינים כל משבר:
  •      ירידה במעורבות האישית וירידה במוטיבציה
  •     שינויים בהרגלי שינה (נדודי שינה או שעות רבות במיטה ) ואכילה ׁׁׁׁׁ( חוסר תאבון או אכילה מופרזת)
  •     תסמינים גופניים כמו כאבי בטן, בחילות, סחרחורות, כאבי ראש פחדים חרדות והתקפי פאניקה ,אי שקט חוסר סבלנות ושינויים במצבי רוח   
  •  

התמודדות עם משבר תלויה ביכולת של האדם להתגבר על קשיים ולהסתגל לשינויים,.

למעשה במשבר אני "עומד מול המצב החדש שנוצר", אך אני אתמודד אמצא את הכלים הדרושים כדי להצליח לצאת מהמצב.

פה הבעיה למעשה: איך ניתן לגייס כוחות חדשים כדי להתמודד עם המציאות החדשה?

לפנינו שאלות: לשאול איך אני רואה הבעיה איך אני מגדיר אותו  ואיך אני מוצא פתרון?

לא לשכוח שכל משבר הוא זמני והוא הזדמנות ללמוד להתמודד עם שינוי.חשוב ביותר לקבל תמיכה ועזרה מהקרובים ואם המצוקה והקושי ממשיכים יש צורך במעורבות טיפולית.

 פרויד אמר שרק במצב של משבר יש  הזדמנות לפתור בעיות אמיתיות וללמוד להתמודד עם שינויים.

בהמשך הכתבה הבאה ננסה לבדוק את דרכי התמודדות עם שינוי.
צור קשר
לקביעת פגישה או התייעצות אתם מוזמנים למלא את הטופס שלפניכם או התקשרו


האתר מכיל מידע כללי ואיננו מהווה תחליף או מתיימר להחליף טיפול פסיכולוגי אישי מקצועי. בעת הצורך, מומלץ לפנות לקבלת טיפול או ייעוץ מקצועי
הודעה ב-WhatsApp