ד"ר ג'ימס לוי , פסיכולוג קליני , מדבר על בעיות שינה וההשפעה שלהם בפרט ועל מאמרים בכלל.

בעיות שינה וההשפעה על היום יום

הייתה כתבה בעיתון העוסקת בבעיות שינה שעניינה אותי ואז החלטתי לכתוב על הבעיה מהיבט פסיכולוגי. בכתבה הפרעת שינה מוגדרת כמכת מדינה.
החיים המודרניים  דורשים מאיתנו לתת הרבה תשובות ולהתמודד עם הרבה אתגרים. ישנם עלינו אין סוף של דרישות וציפיות להגשים ולהצליח בהם. הלחץ מזה יוצר בנו הצפה רגשית בגלל תחושת העומס שמלווה אותנה עם מחשבות על מה שהיה ומה שיהיה. המחשבות האלו אינם נותנים לנו רוגע או מנוחה אפילו ובמיוחד בזמן ולקראת השינה.
ריטואל זה גורם לנו את האי שקט והמחשבות הטורדניות (חרדות דאגות ) שמשבשים את תהליך השינה שלנו.

כל אחד מאיתנו עבר לא פעם אחת מה שנקרא "לילה לבן ". בוא נתאר בקצרה את המאפיינים ואת השפעת חוסר השינה על התנהגותנו ומצבנו הנפשי. התוצאות העיקריות של "חוויה זאת" הם בתחום הקוגניטיבי והנפשי שלנו .זה משפיע בצורה שלילית על מכלול ההתייחסות שלנו לגבי מצבים שאנו רגילים אליהם לתת מענה ותשובה .חוסר השינה גורם לנו להגיב עם עוצמה רגשית מוגזמת ולא מתאימה לאירועים שונים. אנחנו מראים חוסר סבלנות ותחושה של דרישות רגשית לגבי מצבים שאנחנו רגילים להתמודד איתם בצורה פרופורציונאלית ושקולה. פתאום כל דבר מקבל מימד מוגזם וקיצוני ,אנו מתקשים לתת יחס שקול ומתאים לאירועים השונים ,לעיתים תהליך ההחלטה הוא מוטעה עם קבלת החלטה בהתאם, לעיתים התפל הופך להיות העיקר.

עייפות מתמשכת ביום וגם "שקמים" בבוקר היא השלכה מוכרת לחוסר שינה יש גם תשישות ושחיקה ברוב הפעילות ,עם חוסר עניין ומוטיבציה. בדרך כלל גם פגיעה גופנית כללית.
נוסף להיבטים הפיזיים ישנם תופעות נפשיות כמו חוסן נפשי ירוד ,חוסר יציבות רגשית , מצב רוח ירוד וחוסר עניין כללי ואדישות. אנחנו גם רואים פגיעה במצבים נפשיים כגון חרדות ודיכאון.  צריך לציין גם השפעה שלילית בתחום הקוגניטיבי כמו קשיי ריכוז וקשב והפרעות בחשיבה וניתוח נתונים ומצבים למציאת פתרון.

בסיכום אפשר לקבוע שקשיי שינה ,הפרעות וחוסר שינה מאוד משפיעים עלינו ברוב תחומי חיינו ,בתחום התפקודי התנהגותי והנפשי נוסף לפגיעה הבריאותית לטווח ארוך יותר. המסקנה היא שהפרעה בתהליך השינה יוצר בנו מצב של חוסר איזון ברוב תחומי החיים שלנו.
מחקרים רבים ניסו לתחקר את ההשפעות של הפרעות שינה על מצבנו הפסיכולוגי ואיך הוא משפיע על העולם הרגשי שלנו. מחקרים רבים מצאו קשר בין הפרעות שינה והשלכות נפשיות כמו חרדה או דיכאון.ממצאים אחרים ראו שהפרעות שינה מראים תסמינים של פגיעה ביכולת הבין אישית.
 ממצאים אלו מראים שיש קשר בין הפרעות שינה ומחשבות אובדניות. כנראה יש בלבול בין המציאות לדמיון בגלל החולשה הפיזית והמנטלית עקב חוסר שינה,של האדם בגלל חוסר שינה.




צור קשר
לקביעת פגישה או התייעצות אתם מוזמנים למלא את הטופס שלפניכם או התקשרו


האתר מכיל מידע כללי ואיננו מהווה תחליף או מתיימר להחליף טיפול פסיכולוגי אישי מקצועי. בעת הצורך, מומלץ לפנות לקבלת טיפול או ייעוץ מקצועי
הודעה ב-WhatsApp