ד"ר ג'ימס לוי , פסיכולוג קליני , מדבר על תקופת גיל המעבר אצל גברים ונשים

גיל המעבר

בתקופת גיל המעבר , הגבר או האישה , העומדים בשלב בסולם החיים נוטים לרדת בו, לשקוע. לשני המינים, זוהי תקופה שבה מעריכים מה היו הרווחים וההפסדים בחיים, תקופה שבה מביטים לאחור על החיים שכבר היו וקדימה, לעבר העתיד מצטמצם והולך במהירות... תקופה שבה אומרים אלו תקוות אפשר עדיין להגשים. אם יש בכלל תקוות, זהו שלב שיש בו כדי לגרום סבל, מסיבות מובנות.

אצל אישה הוא מתרחש בד-בבד עם תהליך ביולוגי, הכוונה להפסקת הווסת ולסיום תקופת הפוריות. זהו מאורע מפחיד ונחרץ. על פי האמונה העממית הנפוצה , בתקופה זו בחיים נוטה האישה לפתח הפרעות דיכאוניות, או להיעשות עצבנית באופן קיצוני, או חוסר יציבות נפשית. סימפטומים אלה נראים קשורים לירידה בשיעור הייצור של ההורמונים הנשיים אך לא ניתן את הסיבה העיקרית לדעה זו.

נשים רבות רואות בהפסקת הווסת את אחד מציוני הדרך הביולוגיים המפחידים ביותר בחייהן. אין זה אך ורק משום שהן נפרדות מתקופת הפוריות שלהן, ומאותה יכולת ביולוגית, שהפכה להיות חלק מדמותן העצמית. הדבר נובע גם מן האיום הכרוך באובדן המשיכה המינית. במהלך שנות החמישים לחייו חלים בהכרח שינויים במראהו החיצוני של האדם, והאובדן הקסם הנשי הוא לנשים רבות המהלומה המוחצת ביותר שהוכו בהן בחייהן.

לנשים רבות, השינוי במראה הצעיר בגיל המעבר דומה לאובדן מערכת יחסים חשובה. האישה מתמלאת בתחושה של כאב וצער, כאילו הוזנחה בידי אדם יקר לה. אך יתכן שבשלב זה בחייה, היא מתגעגעת פשוט לאישה הצעירה והמצודדת שהייתה לפנים. התשובה לאובדן, חסר-תקנה, זה עלול להיות כתגובה דיכאונית, שכן כוח המשיכה המיני שלה היה האמצעי הבטוח ביותר שבידה להשגת תשומת-לב וחיזוק חיובי הכרחי. זו פגיעה נרקיסיסטית. דבר הגורם לאובדן אומץ-לב ותקוות.

יש כאלה הרואים בהפסקת הווסת התחלה של הזדקנות אצל נשים רבות. אנשים המגיבים להזדקנותם  הגופנית בצער ובחרדה מתאבלים על אותה דמות שהיו לפני. "להיות אישה זה כמו להיות שחקנית". כדי להיות נשית, על האישה להתנהג כאילו היא נמצאת בהקפה תיאטרונית מתמדת: היא חייבת להקדיש תשומת-לב לאיפור, לבחירת בגדיה ולסביבה שהיא מופיעה בה. החל בראשית שנות ילדותן מחנכים ילדות לדאוג למראה החיצוני. כתוצאה מכך, בכל שנות חייה, היא מושפעת מלחץ חברתי בכוון הזה.
נעורים, שבריריות ורגישות, הן התכונות המהותיות העושות את האישה מושכת מבחינה מינית, למרבית הנשים, הזדקנות פירושה תהליך "משפיל של פסילה מינית". זהו מצב כללי ללא קשר להצלחתה של האישה, או להיותה בעלת השפעה.
אצל הגבר, לעומת זאת, ההזדקנות פועלת לטובתו – מכל מקום, הצלחה מקצועית, משכורת גבוהה, מגבירים את המשיכה המינית. ערכם המיני של הגברים נקבע על פי הישגיהם יותר מאשר על פי מראם החיצוני. אך ערכה המיני של האישה, בלי קשר להישגיה, נקבע תמיד בראשו בראשונה על פי הופעתה החיצונית. משום כך, נשים כה רבות רואות בהזדקנות מעין "אסון מתקרב", איום נורא המצפה להן בעתיד. הפחד מפני ההזדקנות הוא "הטרגדיה הגדולה ביותר" בחייה של האישה.

גיל המעבר אצל שני המינים

נשים רבות מתמודדות בדרך כלל עם הבעיה של יצירת זהות משל עצמן בשלב מוקדם בחייהן הרבה יותר מאשר גברים.
כיוון שהדבר פשוט איננו יכול לעשות מה שעושה אישה ולהביא חיים חדשים לעולם עליו להתמודד בשלב מוקדם הרבה יותר עם הבעיות החשובות והמכריעות הקשורות ליכולתו לעשות, ליצור, לבנות ולעצב את עצמו. האישה המודעת ליכולתה המופלאה להעניק חיים ליצור חדש, איננה חייבת להתמודד עם בעיית היצירתיות שלה.

מחקרים על שינויים באישיות בגיל המעבר הוכיחו, שהגבר נוטה לחקור את הצד הסובייקטיבי, הרגשי יותר באישיותו, ומתחיל להתמודד בצורה חדשה עם בעיות של אינטימיות וקירבה. האישה בשלב זה מפנה את תשומת-לבה לכוון הנגדי, היא מתרכזת פחות בעולמה הפנימי ומתחילה להביט החוצה. היא מתחילה להתמודד באופן שיטתי ונחרץ ביותר עם בעיות, הישגים, הצלחה בעולם ושליטה.
דומה כי המונח "גיל המעבר", מעביר היטב את המובן של התפרצות מחודשת של בעיות זהות, של תקופה נוספת בחיי האדם שהוא צריך לעצב מחדש את אישיותו ולהיהפך לאדם חדש. דרישות מכאיבות לארגון נפשי מחודש מוטלות גם על הגבר כמו על האישה.
אולם השינויים הנדרשים מן האישה הם מחריפים וקיצוניים הרבה יותר. שלב זה בחייה עומד בסימן חוסר-המשכיות במרבית תפקידיה, המשימות המוטלות על כתפיה ותפיסת האני שלה, יותר מאשר אצל הגבר העומד באותו השלב בחיים.

גיל המעבר אצל נשים - תמונה קלינית
"לעולם היא לא תביא עוד ילד לעולם" – כותרת של גיל המעבר אצל האישה. בכל זאת היה לה חשוב ליצור משהו שיהיה התגשמות שלה ושל אישיותה אך, המשימה של השתנות, של התפתחות, של נטילת סיכונים והעזה דורשת מרץ, אמונה ותקווה. לעיתים אין לאישה מן הדברים האלו כדי לבנות לעצמה חיים בוגרים ועצמאיים לחלוטין.
כשהתעורר בה הצורך להשתנות במסגרת יחסי-הנישואין העקרים שלה, ולהתחיל להיעשות לאדם עצמאי, נראה לה הדחף הזה מאיים ומפחיד, דבר-מה שאין היא מסוגלת לעמוד בו. היא הרגישה בודדה, תשושה, לא נאהבת ולא ראויה מכדי להפנות את חייה לאפיק חדש. היא פשוט לא הייתה מסוגלת לפעול למען עצמה... ואז החלה לשקוע בדיכאון.

צור קשר
לקביעת פגישה או התייעצות אתם מוזמנים למלא את הטופס שלפניכם או התקשרו


האתר מכיל מידע כללי ואיננו מהווה תחליף או מתיימר להחליף טיפול פסיכולוגי אישי מקצועי. בעת הצורך, מומלץ לפנות לקבלת טיפול או ייעוץ מקצועי
הודעה ב-WhatsApp