הצורך לשליטה
הצורך בשליטה :להבדיל בין צורך נורמטיבי ופתולוגי
במאמר זה נתמקד בהבדל בין צורך נורמטיבי ופתולוגי בשליטה.
למה בני אדם נוטים לרצות לשלוט ?
השאלה המרכזית לגבי שליטה היא למה אני שואף להיות בשליטה בחיים שלי ולשלוט במצבים שונים שכנראה עלולים לערר את היציבות הכללית שלי ופוגעים בביטחון ובערך העצמי . רוב הזמן אני רוצה להרגיש שאני בשליטה שאני מסוגל לתת תשובות הולמות וחיוביות ופתרונות מתאימות כשמתעורר בעיה לפטור .
ולכן חשוב מאוד להבדיל בין הצורך הנורמטיבי לשליטה והצורך הפתולוגי לכך.
הצורך הנורמטיבי לשלוט במצבים חדשים ולא מוכרים ולעיתים ומאיימים הוא צורך לגיטימי וטבעי של הבן אדם על מנת להגן ולשמור על עצמו.צורך זה הוא חיובי ותנאי להשתלבותו בחברה ובמסגרת כול שהיא. מבחינה חברתית הוא רוצה להרגיש שייך וחלק ,האפשרות לשלוט מרחיק מאתנו את הפחד להיפגע על ידי הסביבה ,תחושת השליטה מחזקת את הביטחון העצמי ואת התחושה הפנימית שיש לו יכולת להגן ולשמור על עצמנו. השליטה עצמית של האדם היא יכולתו להתאים את מחשבותיו רגשותיו והתנהגותו על מנת להגיע ליעדים ומטרות שהוא קבע לעצמו או להסתגל למצב מסוים . הוא מונע מעצמו השפעה רגשית של דחפיו בעיקר . למעשה הוא מצליח לעשות הפרדה בין החלק הרגשי והמטרות שלו. זו הדרך הנכונה והבטוחה להתמודד עם משימות ואתגרים בחיים שלו כדי לפתור בעיות.
למעשה היכולת בשליטה על מנת להצליח להתמודד בהשגת מטרות ולפתור בעיות היא היכולת וההוכחה שלנו לגבי העצמאות שלנו ,היא האינדיקציה שלא נזקקים יותר את התלות של מישהו אחר (הורה מבוגר ) על מנת לפתור מצבים .ישנו תהליך של למידה לעבור ממצב של תלות למצב של עצמאות.הצורך בשליטה בנסיבות האלו שהוא צורך התפתחותי וטבעית בא להמחיש את המעבר זה. הצורך של שליטה חיובית היא הדרך שלנו ללמוד דרכי התמודדות ולשרוד במציאות שלנו בלי להיעזר באחר על מנת לפתור בעיות ולהגיע למטרות שלנו.
מצד שני יש פנים אחרות לצורך בשליטה.כשהשליטה היא לא מודעת אובססיבית ובדרך כלל הרסנית.כשלא משתמשים בשליטה למטרה או בהשגת יעדים , שלמעשה השליטה הופכת הצורך העיקרי והשולט בנו ומוביל אותנו בהתנהגותו. אנשים עם שליטה אובססיבית הם אנשים חסרי מעצורים שאינם יודעים כיצד לרסן את עצמם ולשלוט בדחפים הפנימיים שלהם. הצורך בשליטה גורם להתנהגות כפייתית ,במצב זה האדם נשלט על ידי הצורך בשליטה ללא הבחנה. הצורך בלבד הוא המניע להם ,צורך זה משתלט בהדרגה בכול תחומי החיים ובכול היחסים הבין אישיים .בדרך כלל אנשים כאלו הם אנשים בודדים שאינם מסוגלים ליצור קשרים חיוביים ידידותיים ורגשיים לאורך זמן כי הם אינם מסופקים ולא מרוצים מכול קשר במציאות שלהם.
הצורך לשליטה טוטלית בכול מצב הוא בא מתוך פחד וחרדה שמשתלטת באופן הדרגתי , פחד וחרדה שבלי שליטה טוטלית אני עלול לאבד את שליטה בחיים ולא להיות "אדון לעצמי ולחיים שלי "למשל כמו באנורקסיה .המעניין הוא שהתגובה לחרדה לאבד שליטה הוא יוצר צורך כפייתי לשלוט בכול מצב.
ההתמכרות לשליטה טוטאלית ובצורך הבלתי נשלט להיות בעמדת שליטה וביתרון מובהק מעל לכל אדם אחר, לא משנה מי הוא ומה מעמדו: הבוס, בן הזוג, ההורים, האחיות, הילדים או כל גורם אחר.
אנחנו רואים בהתנהגות זו הפרעה קשה והרסנית.ישנם מאבקי שליטה וכוח ,כול האנרגיות מרוכזות אך ורק בצורך בשליטה בחיים וכלפי אנשים,חוסר יכולת לקבל השני ,צורך להתערב בחיים של אחרים ולשלוט בכול הנוגע בהם . אנו רואים הרבה בדידות וניכור חברתי ורגשי .
אצל אנשים הסובלים במחלת השליטה ישנה ללא מודע ולא בצורה ישירה או פרונטאלית זעקה לעזרה, מגורם חיצוני, יציב וחזק שיעמוד מולם ויעצור אותם, יבלום אותם, יציב להם גבול ויאפשר להם להשתחרר מעט מהמחלה שלהם ולעצור את הטירוף הפנימי שמתחולל בתוכם.למעה אם אני לא מצליח להיות און לעצמי באופן חיובי ושזה יתרום אז בזעקה לעזרה הוא שואף בלי להודות למצוא את הסמכות שכן ישמש עבורו כשנזורה לדחפים ההרסנים שלו.
לסיכום הצורך בשליטה מסוג זה הוא בעצם סוג ל התמכרות ולא תהליך וטבעי והתפתחותי של למידה אך לשלוט במצבים מסוימים על מנת לפתור בעיות ולהגשים מטרות וכיבוש יעדים בחיים. התמכרות לשלוט היא צורך בלתי נשלט להיות בשליטה ולא משנה מה המחיר. לא משנה לו מי נמצא מולו הוא אינו רואה את האחר הוא מונע אך ורק על עליי הצורך הלא מודע בשליטה.
בפרק הבאה ננסה להבין מה זה התמכרות ואיך זה משפיע על הבן אדם ועל הסובבים אותו
אך המתבגר קונה את כרטיס כניסה לחיים הבוגרים
מה קורה שהצורך התזונתי בא ממקור רגשי
הבדל בין אכילה תזונתית ורגשית
הקשר בין השכיחה לזכרון
נקודות חשובות לגבי המיניות
היצרים השפעתם על התנהגות ועל רגשותינו