השפעת המלחמה על ילדים קשישים ופגועי נפשית
השפעת המלחמה על ילדים, קשישים ושבריריי נפשית
שלוש הקטגוריות האנושיות הללו הן הרגישות והפגיעות ביותר למלחמה. עובדה מסוימת היא שהם מייצגים אוכלוסיות שבריריות בשל תלותן וחוסר אוטונומיה ושליטה בחייהן, כמו כן מבחינה פסיכולוגית יש להם קושי או חוסר אפשרות לקחת אחריות על חייהם.
אז כל אירוע מחוץ לשגרה ולידוע שלהם הופך את חייהם לקשים עוד יותר.הילד תלוי לחלוטין במקור כל צרכיו מהוריו.שתי הקטגוריות האחרות לא תלויות רק בצרכיו הפיזיים אלא גם הפסיכולוגיים. אירוע מאיים וחריג כמו מלחמה מעורר וגורם להפרעות ושינויים רבים בהתנהגותם, ביחסיהם וברגשותיהם.
לשינויים המובעים או המודחקים הללו עשויה להיות זהות והגדרה שונה. אנו יכולים לראות סימפטומים של רגרסיה פסיכולוגית, התנגדות ותגובה של סירוב ושליליות, תגובה של בידוד או תגובה של תלות חזקה, או אפילו תוקפנות מילולית או פיזית.
תגובות שונות אלו משקפות את רמת רגשותיהם, זוהי דרך פעולתם וביטוי חוסר היציבות הרגשית שלהם למעשה של פחדיהם וחרדותיהם בשל תחושת חוסר הביטחון שלהם הנגרמת על ידי לא ידוע, מאיים ומסוכן.
במאמר קודם העוסק בהבדלים שלנו בתגובות ובהתנהגויות הנובעים ונגרמים משינוי קיצוני מהידוע אל הלא נודע, אנו יכולים לאשר כי עבור אוכלוסיות חלשות ותלותיות אלו, הרגישות שלהן לכל שינוי היא רבה ונמצאת במבחן מתמיד עם השלכות בלתי מבוקרות על כל הפסיכולוגיה שלהם.
תחושה השכיחה ביותר שאנו נתקלים בה היא חרדה, תגובות חרדה ותסמינים שונים של חוסר יציבות פסיכולוגית.
במצב קיצוני כמו מלחמה, הרבדים החברתיים הפגיעים והשבריריים הללו עוד יותר. יש בפרט ביטוי חזק או הדחקה של רגשות מצוקה, פחד וחוסר ביטחון. רמת התלות שלהם עולה לרעת האוטונומיה והמלחמה שלהם.
תפקידו של המבוגר באינטראקציה אנושית זו חיוני וקובע לעתידם של אנשים אלו בתקופה קשה זו (לכולם) כדי לעזור להם להחזיר את האינטגרציה החיובית שלהם, פסיכולוגית וחברתית.
בתקופה סוערת זו בריאותם הנפשית הייתה ברמות שונות, מושפעת ומופרעת, החזרה לשגרה תלויה במודעות ובעזרה שמעניקה הסביבה המשפחתית הפיזית והרגשית שלהם.
אצל ילדים תרומה זו חיונית כדי לא לעצור את התפתחותם הטבעית למרות המשבר שאופף אותה (רק לרגע).
עבור אנשים מבוגרים מאוד ושברירי נפש, חובתנו ואחריותנו לספק את צרכיהם.
בכל תקופת משבר יש לעיתים קרובות בדיקה מחדש של התפקיד שלנו ושל האינטראקציה החברתית והרגשית שלנו וזה יכול רק לחזק את העצמי שלנו ביחס לעצמנו ולאחר.תרומה נוספת היא חיזוק התחושה שאנחנו לא לבד בה. מתמודדים עם השעות והמצבים האלו כל כך קשים ומאיימים ושנוכל לסמוך על עזרה מבחוץ (משפחה, קרובים וחברים) במקרה הצורך וההכרח.
אך החוסן הנפשי מתמודד עם מצב טראומטי
התגובה הראשונה לאירוע היא חרדה, המתבטאת בסימפטומים פיזיים ונפשיים. תהליכי ההתמודדות משתנים בין אדם לאדם, בהתאם...
איך ניתן להסתגל למציאות לא שגרתית