ד"ר ג'ימס לוי , פסיכולוג קליני , מדבר על חוסן נפשי וטראומה בפרט ועל חרבות ברזל בכלל.

השפעת חוסן הנפשי על מצב טראומטי

חוסן נפשי ומצב טראומטי

כל אירוע טראומטי (גירושין מוות מלחמה קשיים כלכליים או בריאותיים ) חושף בנו מכלול מודע ולא מודע של רגשות,תחושות והתנהגויות שבדרך כלל לא היו מופיעים לפני כן.ללא ספק (ראה מאמר על שגרה וחוסר שגרה) הדגש הוא השוני לגבי שגרת החיים שלנו .למעשה אנחנו אמורים להתמודד וללמוד להסתגל עם שני אתגרים עקרים : אתגר אובייקטיבי והשני סובייקטיבי. האתגר הראשון ידרוש מאיתנו לשדרג דרכי התמודדות חדשים ויצירתיות לגבי המצב הקיצוני והחריג שנוצר על מנת לשמור על רמת מחיה תקין כמו דאגה לצרכים הבסיסים והאתגר השני שהוא קשור למצבנו הנפשי הכוונה אך לשמור ולחזק את החוסן הנפשי (של עצמנו ושל משפחתנו).

 

לפנינו משימות רבות שהמטרה היא לשמור על עצמנו(ועל משפחתנו) ועל מנת להצליח לעבור בביטחון את השעות הקשות ולאחרי זה לחזור לשגרת החיים שלנו.

ניתן להבין  שהיכולת שלנו להתמודד עם מצוקה ,משבר ואיום הוא קשור במידה גדולה ברמת החוסן  הנפשי של האדם,זו היכולת הפסיכולוגית והאישית שלו עד כמה הוא מסוגל לגייס את עצמו בהתמודדות עם מצב חריג שונה ומאיים. זה למעשה האינדיקציה או המימד ביכולת של האדם  להתמודד עם שינוי קיצוני ברוב מישורי החיים שלו.(יש מאמר לגבי זה).החוסן הנפשי הוא תוצאה ישירה של תחושות פנימיות וחיזוקים חיצוניים שעוברו לבן אדם ממסגרות ומקורות שונים שנאספו במשך חייו ,כמו משפחה ,עבודה וחברה.

חוסן נפשי מתחבר עם תכונות באישיותנו כמו תושייה ,יכולת שליטה ,יוזמה ואמונה עצמית ומעורבות חברתית ורגשית.לכן אנחנו יכולים לשער שני דברים :החוסן הנפשי הוא קודם כל תכונה פסיכולוגית אינדיבידואלית ושניתן לשפר אותה על ידי עבודה עצמית או בעזרת טיפול .

חשוב לציין עוד נקודה על מנת להבין ולא לשכוח שכל אירוע חריג או טראומטי הוא זמני וחולף עם הזמן).בהמשך ננסה לענות על הקשר השאלה  הבאה :אך זה משפיע וישפיע על בריאות הנפש שלנו בזמן ואחרי המשבר?

אפשר לראות שהחוסן הנפשי הוא סוג של נוגדן שמקטין ומחליש את השפעת המצב הטראומטי ולעיתים מנטרל את הנזקים  הנפשיים . במצב של מצוקה נפשית בגלל מצב חריג לפחד הוא תגובה טבעית ונורמטיבית. המטרה של הפחד הוא הגנה על האני שלנו הוא על מנת לשמור על חיינו .אך לעיתים הפחד הופך להיות חרדה שמתבטא בצורה פיזית (קוצר נשימה ,דפיקות לב) ובצורה נפשית (חוסר מוטיבציה חוסר תפקוד ) .

כשהחרדה משפיעה בצורה שלילית על רוב המישורים בחיינו. כשיש מקרים שהחרדה פוגעת ביכולת הנפשית ,החברתית והקוגניטיבית ושכל עזרה "מסורתית" תמיכת המשפחה ,חיזוקים אינה נותן תשובה חיובית יש צורך לפנות לעזרה מקצועית ,בשלב ראשון כייעוץ ובהמשך אולי בטיפול.

אנחנו רואים שיש למעשה שתי אפשרויות על מנת לבלום או לנטרל את השפעת הטראומה על מצבנו הנפשית.האפשרות הראשונה תלויה בחוסן הנפשי של האדם ואם זה לא מספיק אז להתייעץ עם גורם מקצועי.

ללא ספק יש קשר ישיר בין אירוע טראומטי והשפעתו על מצב הנפשי.

 


צור קשר
לקביעת פגישה או התייעצות אתם מוזמנים למלא את הטופס שלפניכם או התקשרו


האתר מכיל מידע כללי ואיננו מהווה תחליף או מתיימר להחליף טיפול פסיכולוגי אישי מקצועי. בעת הצורך, מומלץ לפנות לקבלת טיפול או ייעוץ מקצועי
הודעה ב-WhatsApp