ד"ר ג'ימס לוי , פסיכולוג קליני , מדבר על התמכרות למסכים בפרט ועל מאמרים בכלל.

התמכרות למסכים - איפה לשים את הגבול?

שימוש במסכים :ההשלכות הפסיכולוגיות

מאמר זה נועד למתבגר ולהורים בעיקר על מנת להעלות את המודעות של השפעת המסכים (משחקי מחשב סמארטפון) על התפתחותם הנפשית והחברתית של ילדיכם.

אנחנו רואים שהשימוש בסמארטפונים ובמשחקים הפך להיות נפוץ וזמין יותר ויותר מגיל צעיר , השימוש הפך להיות נורמה .השאלה היא איפה הגבול בין שימוש רציונלי והתמכרות.

הסמארטפונים הם יותר ויותר חלק של נורמה בחיינו..

השימוש  לסמארטפון מופיעה החל מילדים צעירים ועד למבוגרים לאורך שעות היום, למגוון רחב מאוד של שימושים בייחוד בקרב ילדים ובני נוער .אנחנו רואים ברוב המחקרים הפסיכולוגים שהשימוש זה שינה את הדרך בה בני אדם מתקשרים או יוצרים קשר ביניהם ,אנחנו יכולים לראות שינוי משמעותי לגבי הדרך לתקשורת בין אישית      

לפנינו שאלה עיקרית ומשמעותית ביותר לגבי השימוש במסכים :מה ההבדל או הקו האדום בין שימוש נכון והתמכרות?

נכון להגיד ולהסכים מה אומר הצעיר "אין לי חברים אני ביישן" הסמארטפון מאפשר לי ונותן לי ליצור קשר עם בני גילי אני יכול לשתף ",באמצעות הוירטואלית של הסמארטפון  נבנה בהדרגה תחושת קרבה והשתייכות ומאפשר פיתוח של קשרים חברתיים .אנחנו צריכים קשר חברתי על מנת לא להרגיש לבד בשוני מהאחרים ,  זה מפחית את תחושה הבדידות וקושי בהסתגלות .

במיוחד שבני נוער מנהלים תקשורת באמצעות הרשתות החברתיים.השאלה היא קשורה לתדירות המוגזמת בשימוש במסכים למיניהם ? קרא שאלון: "האם הילד שלי מכור למסכים?"

התמכרות למסכים מה זה ?

אנחנו יכולים להגדיר את ההתמכרות למסך כשיש  שימוש מוגזם ללא שליטתנו בשימוש "הצורך בשימוש אינו קשור לצורך הרציונאלי ".

 רוב הפסיכולוגים סבורים ששימוש מוגזם במסכים הוא דפוס התנהגותי שנוצר על מנת למלא חסכים שונים בדרך כלל לא מודעים בהם .. להתמכרות למסכים השלכות שונות ומזיקות על בריאות הנפש, הגוף והתודעה, בייחוד כאשר מדובר בילדים ובני נוער.




מתי השימוש במסכים הופך להתמכרות? דרכי הזיהוי

השאלון שנשלח אליכם אמור לתת (להורים ) אינדיקציה לגבי התדירות של שימוש המסכים.

 

לא קל לעשות הבחנה בין שימוש סביר בשימוש צרכים נורמטיביים ושגרתיים ביום יום ובצורך שבמשך הזמן שולט בנו ואינו בשליטתנו.

על מנת לזהות ולהבדיל בין צורך נורמטיבי לצורך של התמכרות .

יותר ויותר בעולם המודרני והטכנולוגי שלנו אנחנו נעזרים ונזקקים לשימוש במסכים שונים .כל מה שחשוב הוא לא לעבור את הקווים האדומים שאנחנו אמורים לשלוט בשימוש במסכים שונים בחיינו.

לפניכם חומר למחשבה מאוסף מחקרים :

מחקר אנגלי הראה שככל שיש לאדם יותר חברים ברשתות החברתיים , כך יש לו פחות חברים אמיתיים במציאות היומיומית של חייו (תופעה נפוצה במיוחד בגיל ההתבגרות)

האם זה משקף את המציאות? ההשפעה המיידית של כך היא הבדידות ,הסמארטפון עשוי ליצור בידוד חברתי מן העולם המציאותי, הזנחת המשפחה ותחומי החיים בהם לוקח האדם חלק- עבודתו, תחביביו, מקורביו.

שימוש יתר בטלפונים גורם לירידה ביכולת האמפטית של ילדים ובני-נוער.

שימוש יתר במסכים יוצר אשליה שיש לי תקשורת רגילה "אני מחובר אני מקושר ".

המסקנה היא שאין לוותר על השימוש במסכים אלא להיות מודע ערני מספיק ש"אני השולט בצורך ולא ההפך" ולא לשכוח לרגע שעולם המסכים הוא עולם וירטואלי בלבד.

צור קשר
לקביעת פגישה או התייעצות אתם מוזמנים למלא את הטופס שלפניכם או התקשרו


האתר מכיל מידע כללי ואיננו מהווה תחליף או מתיימר להחליף טיפול פסיכולוגי אישי מקצועי. בעת הצורך, מומלץ לפנות לקבלת טיפול או ייעוץ מקצועי
הודעה ב-WhatsApp