ד"ר ג'ימס לוי , פסיכולוג קליני , מדבר על החיים ביחד כמשפחה - מהי משפחה מזינה ומשפחה מעורערת?

לחיות יחד - מהי משפחה מזינה ומעורערת?

במידה מסוימת דומים חיי המשפחה לקרחון. יש קרחון מתחת לפני המים וחוסר ידיעה זה, עלול להעלות את המשפחה על דרך מסוכנת. כך תלוי גורל המשפחה בהבנת הרגשות, הצרכים, והדפוסים שהם יסוד המאורעות המשפחתיים היום יומיים. ברוב הפניות לעזרה בקרב זוגות או משפחות עמוסות בבעיות, יש לציין ארבעה היבטי חיים עיקריים בתחום המשפחה, ואלה הם:
  1. רגשותיו ומחשבותיו של האדם לגבי עצמו (ערך עצמי)
  2. דרכים שבני אדם מפתחים בכדי ליצור הבנה בניהם (תקשורת)
  3. החוקים שאנשים משתמשים בהם להכוונת רגשותיהם ופעולותיהם (מערכת משפחתית)
  4. צורת יחסי הגומלין בין אדם לרעהו, בינו לבין מערכת סביבתית שמחוץ למערכת המשפחתית (קשר לחברה), ללא כל קשר לסוג הבעיות של האדם עם עצמו או בתוך משפחתו.
בכל המשפחות פועלים אותם גורמים עצמם.

לכל אדם יש תחושת ערך דמוי עצמי, חיובי או שלילי: השאלה היא, איזה? כל אדם יוצר תקשורת: השאלה היא, איזה מן החוקים ובאיזו מידה הם פועלים לטובתו. כל אדם קשור לחברה: השאלה היא, באיזו דרך ומה הן התוצאות.

השאלה "איך זה במשפחתכם?" לא הייתה מתעוררת אם לא היה משבר מסוג כזה או אחר. ראו את החיים המשותפים כמשהו מובן מאליו. רבים מבני המשפחה, כפרטים, לא העזו כלל להתייצב מול השאלה הזו. הם חשו עצמם תקועים במשפחה לטוב ולרע. הם לא ידעו כיצד לשנות את פני הדברים.
אפשר להציב על גבי סולם את המשפחה. בראש הסולם, "משפחה מזינה מאוד" ובתחתית הסולם, "משפחה עם בעיות קשות". נתאר במילים את כל אחת ממשפחות אלו. זאת על מנת שתוכלו לזהות סימפטומים שכאלה, באם הם קיימים, גם במשפחתכם.

אווירה במשפחה מעורערת
אווירה שכזו ניתנת למימוש. מרגישים לא בנוח, כאילו הכל קפאו. שוררת אדיבות קרירה ואיש אינו מסתיר את השעמום שלו. לעיתים חשים איום, כמו השקט שלפני הסערה, העלולה לפרוץ בכל רגע. לעיתים האווירה כמו סודית, ואין שיחות פוריות בין בני המשפחה. הגוף מתוח וקשה. הבעת הפנים חמוצה, עצובה או אטומה. העיניים מושפלות ואינן מישירות מבט. השקט במשפחות שכאלה, הינו שקט המבוסס על דממת הפחד והזהירות. כמעט ואין ידידות או הנראה הדדית בין בני המשפחה, כאילו היא חיה מתוך חובה, תוך מאמץ. במשפחות כאלו, ההורים עסוקים במידה כזו, במחלוקת פקודות בסגנון המה לעשות ומה לא לעשות. ההורים שלעולם אינם מגיעים לסיפוק מן הילד ולהכירו, יוצרים מצב בו הילד גם כן לא נהנה מספיק מהוריו. נוצר מצב בהווה ובעתיד, בו נמנעים בני המשפחה להיפגש זה עם זה. ההורים שוקעים בעבודה ובפעילות חוץ. המשפחות האלה, בולטים חוסר התקווה, חוסר האונים או בדידות.

אווירה במשפחה מזינה
אווירה במשפחות מן הסוג הזה, שונה לגמרי ממה שתואר מקודם. החיוניות, הכנות היושר ואהבה בולטת. בני משפחה חופשיים לדבר זה עם זה על רגשותיהם. על הכל ניתן לדבר: על אכזבות, פחדים, פגיעות, דברי ביקורת ועוד. לאנשים אלה נעים לגעת זה בזה ולבטא את חיבתם. האהבה והדאגה אינה מתבטאת רק בהוצאת האשפה, הכנת ארוחות או הבאת המשכורת הביתה. אחת התכונות המאיינות הורים מזינים היא ידיעתם, כי השינוי הוא כורח המציאות. ילדים משתנים במהירות משלב אחד למשנהו. גם ההורים המזינים, אינם חדלים להשתנות ולהתפתח. הורים מזינים, יבחרו בדרך היצירתית יותר, בכדי לעשות את משפחותיהם מזינות עוד יותר.

כל משפחה עוברת משברים, עליות וירידות. לפעמים נמצאת המשפחה מעל הקרחון ולפעמים עמוק מאוד מתחתיו. מרבית גורמי הבעיות במשפחה, נלמדים לאחר הלידה. מכיוון שהדברים נלמדו, אפשר להשכיחם וללמוד נקודות ראיה נוספות. קודם כל יש להכיר בבעייתיות במשפחה, למצוא דרך לשינוי פני הדברים ובניית צעדים להתחלת תהליך השיקום.

האתר מכיל מידע כללי ואיננו מהווה תחליף או מתיימר להחליף טיפול פסיכולוגי אישי מקצועי. בעת הצורך, מומלץ לפנות לקבלת טיפול או ייעוץ מקצועי
הודעה ב-WhatsApp