ד"ר ג'ימס לוי , פסיכולוג קליני , מסביר על כפייתיות והתמכרות על כלל הרבדים ונותן דוגמאות

כפייתיות והתמכרות

הקשר הבין אישי הוא כתוצאה של יחסי גומלין שמשפיע על מערכת היחסים על אחת כמה וכמה כשמדובר בקשר בין הורים וילדים.
יש הורים שיקשו על חיי ילדיהם, ויש ילדים שימצאו איך להקשות על חיי הוריהם. הרס עצמי הוא שם המשחק. הורים אינם מודעים תמיד לנזק  ש"גרמו" לילדיהם והילדים אינם מודעים כלל לסיבות הדוחפות אותם להתנהגות של הרס עצמי. הם משתמשים בכל כלי נשק על מנת להעביר להוריהם את מצוקתם וזעקתם לעזרה.


הזעקה
זעקה לעזרה היא אנושית ונואשת; מגמתית ומעניש; מלווה בהרבה כעס ורצון להכעיס. אפשר לראות בדינאמיקה הזאת אדם עם קשר סאדו-מזוכיסטי, שגורם סבל לאחרים (הורים במיוחד) באמצעות גרימת סבל לעצמו. מדובר בצורה של תוקפנות עם שני פנים: תוקפנות כלפי המקור (ההורים ובעיקר האם) ותוקפנות כלפי עצמו.

האשמה
רוב האנשים מרגישים אומללים בגלל סבלם של אחרים, במיוחד כשהם קרובים אחד לשני. יחש בהם הצורך להפגין את עצם העובדה שהם "פגועים", גישה זאת מלאת כעס, תוקפנות ואכזבה.
אבל דרך ביטויים מילוליים כמו "תראו לאן הגעתי" מתבטאת התנהגות קיצונית זו של הרס עצמי. הצורך הזה (המניע הלא מודע) הוא אחד הסיבות להתמכרות.

התמכרות
הפרעה בשליטה בדחף. דחף בלתי נשלט עם בסיס אישיותי כפייתי כמו במקרה של סמים, אלכוהול, הימורים, אכילה כפייתית, קנייה כפייתית. כאשר בן אדם אינו מסוגל להתמודד, לתפקד או לפעול בלי השימוש היום-יומי והרצוף בצורך שהופך להיות "הרגל".
המתמכר תמיד מוציא את הרגע כדי לספק את צרכיו, זה הופך למרכז חייו. התנהגותו הבעייתית גוררת אותו להתדרדרות במעמד החברתי, פגיעה בעבודה, ביחסים במשפחה, בתפקוד הפיזי, הנפשי והאינטלקטואלי. בריחה בהתמודדות האישית הכוללת.
שם המשחק הפסיכולוגי של המתמכר הוא תלות פסיכולוגית(כל ההתמכרויות) וגופנית בצורך(סמים ואלכוהול בפרט).

אלכוהוליזם
האלכוהוליזם הוא תורשתי או שיחזור של דפוס שתייה אצל ילדים של הורים אלכוהוליסטים. כאשר צורכים אלכוהול בהתמדה ולמטרה מסויימת, לשיכוך, להרגעה ולריכוך הצער, הבדידות או המצוקות למיניהם ישנה סכנה להתמכרות.
האלכוהוליזם גורם תחושות של שחרור חושים וחוסר היגיון, תוקפנות ועצבנות, חוסר אחריות וכושר שיפוט לקוי וסבל רב בין בני המשפחה.
התמכרות לסמים נובעת בדרך כלל ממני לא מודע. להכריז "תראו מה עשיתם לי, זה אשמתכם".
זו רק סיבה אחת לנטילת סמים, אלכוהול... אבל היא מאוד שכיחה. סיבה נוספת היא רצונם של אנשים צעירים בעיקר להוכיח עד כמה הם עצמאיים, אמיצים, מרדנים שונים ומיוחדים.
הסיבה הפסיכולוגית של ההתמכרות  נמצאת בעברו של הילד שסבל מהזנחה פיזית או רגשית, מהתעללות או מחסך בילדות. התגובות למצבים נפשיים אלה הם הענשת הזולת באמצעות סבל עצמי. אלה תגובות לא רציונאליות. תגובה מזוכיסטית המראה פגיעה ובלבול במישור המודע (מודעות למצב הקיים, תאור המצב העובדתי של המתמכר) ובלא מודע, הרגשה של סיפוק עם הצלחה להפגין פעם נוספת את "הנזק" הנגרם להם בילדותם.

פרופיל של מתמכר
פרופיל של מתמכר: מודעות לבעיות שלו ולחוסר יכולת להתמודד עם המצאות של החיים החיצוניים.
בדרך כלל יש להם שתי אישיות: אחת חיובית מתפקדת, מתמודדת, והשנייה כפייתית ללא שליטה עצמית.
הערכה עצמית נמוכה וריקנות רגשית בחיים. ברקע הפסיכולוגי יש פגיעה בילדות בכל הקשור לחוסר תשומת-לב ואהבה של ההורים.
אדם בריא נהנה מחירותו הפנימית. המתמכר לעומת זאת, אין לו את האפשרות של התפתחות חופשית והתייחסותו לחיים כפייתית.
תחושת המעורבות בחיים האנושיים מוגבלת. רוב התנהגותו הכוללת היא על מנת בכל מחיר לקבל אהדת הזולת.
הוא כבול "במערת ביטחון" נוקשה ולכן אינו מוציא את היחס הנכון לזולתו. הוא חי בתוך מערכת כפייתית החייבת להגן עליו.
העולם הכפייתי שהוא נמצא בו הוא השתלטות קיצונית של מחשבות, דחפים, חששות ורגשות שההיגיון חש אותם כחסרי-טעם וזרים "לאני".
לפעמים אין ביכולתו של האדם להימנע ממחשבות כפייתיות היות ואין לו שום אפשרות להדוף אותו או משום שהן עשויות לעורר מצבי-פחד בלתי נסבלים, אשר האדם אינו מאמין שהוא יוכל להתמודד איתם.
בהתנהגות כפייתית מדובר באדם שכושרו להיות עצמו אבד והוא חסר אונים מכיוון שהוא נבלע בתוך יחס בעייתי אל המציאות, ושאין לו שליטה עליו.

בכל התמכרות שהיא, הסיבה המקורית להתנהגות הכפייתי, במודע או לא במודע, אינה העיקר.
הטיפול הנפשי בלבד אינו מועיל למתמכר. הוא צריך לעשות את הצעד הראשון לקראת "הריפוי", הצעד הראשון הוא לוותר כלל על "ההרגל שלו", לוותר על הסם, על האלכוהול, על הזלילה, על ההימורים, על הקניות... כאמצעי לפיצוי רגשי או נפשי. כשהוא מגיע להחלטה הגורלית הזאת אז יכול הטיפול הנפשי למלא תפקיד חשוב מאוד בריפוי.

בסיכומו של דבר
כולנו פועלים כתוצאה מגירויים שנמצאים בלא-מודע.
במידה שסבלנו מהזנחה, מהתעלות או מחסך בילדות, סביר להניח שיהיו לנו מניעים להתנהגות הרסנית. אנחנו יכולים להתעלם מהדחפים שלנו, לא להיענות להם, על ידי ביקורת עצמית נוקבת.
לשנות דפוסי רגשות והתנהגות עקבים והרסניים, ולהפוך אותם לדפוסים פוריים יותר על מנת לקשור קשרים יציבים, נעימים ויעילים יותר עם זולתם. לגדל משפחות בלא נזק, וליהנות מהחיים.
במקום להישאר בחשכת הבריחה.
גם אם חוויית הילדות הייתה קשה (במודע או לא במודע) והותירה משקעים למיניהם ניתן לחיות חיים טובים יותר, נעימים יותר ויציבים יותר אם יורדים לשורשי הקונפליקטים הבלתי פתורים של הילדות.

צור קשר
לקביעת פגישה או התייעצות אתם מוזמנים למלא את הטופס שלפניכם או התקשרו


האתר מכיל מידע כללי ואיננו מהווה תחליף או מתיימר להחליף טיפול פסיכולוגי אישי מקצועי. בעת הצורך, מומלץ לפנות לקבלת טיפול או ייעוץ מקצועי
הודעה ב-WhatsApp