ד"ר ג'ימס לוי , פסיכולוג קליני , מסביר כיצד להתמודד עם התקפי חרדה וסטרס 

איך ניתן להתמודד עם התקפי חרדה?

לפני כמה ימים עברתי התקף שלווה בו חשתי קוצר נשימה, כאבים עזים בחזה (ממש דקירות) והרגשתי מחנק נוראי שנמשך קרוב לשעה. אני מאמין כי התחושות האלה נובעות מכך שאני נמצא בתקופה לחוצה וקשה מבחינות רבות. חוויתי הרגשות אלה גם לפני כשנתיים כשדודי, אליו הייתי מאוד קרוב, נפטר בפתאומיות.

רציתי לדעת איך אוכל להתמודד עם התקף שכזה בפעם הבאה? המחשבה והפחד מההתקף הבא מעוררת בי חרדה רבה.

לפנינו מקרה קלאסי של התקף חרדה עם תופעות פסיכוסומאטיות. הטיפול בהתקפי חרדה מורכב משני צעדים. החלק הסומאטי (התופעות הגופניות והפיזיולוגיות), והחלק הפסיכולוגי (רגשי).

הצעד הראשון והקל ביותר הוא לתת מענה לתלונות הגופניות ע"י תרגילי הרפיה ונשימות, פעילות ספורטיבית, שינוי תזונתי ומציאת משאבים שונים שאמורים להחזיר תחושה גופנית יותר יציבה.
כל אחד, מול מצב חרדתי, יכול וצריך להשתמש בכלים אלה על מנת להוריד את רמת הסטרס הפיזיולוגי, שבהמשך ישפיע על רוגע נפשי. במידה ואכן השפיע – זה סימן שאכן היה מדובר רק בהתקף ולא במשהו עמוק יותר שדורש מעורבות טיפולית מקצועית.
לכלים אלה חשיבות רבה, מאחר ואלה כלים פשוטים ובהישג יד, שיכולים לתת מענה מיידי לתחושות הבלתי נעימות ולא מובנות בדרך כלל, ובזכות זה להוריד את רמת החרדה שהאדם נמצא בה מכוון שאין לו הבנה ופיתרון למצוקתו.

הצעד השני הוא הקשה והשורשי יותר. במידה והתקפי החרדה (או פאניקה) מופיעים בתדירות גבוהה ולא הטיב המצב ע"י מתן עזרה ראשונה (דרכי טיפול בסימפטום ע"י הרפיה, נשימות וכו'), אז יש צורך בבירור מקצועי ומעמיק יותר ע"י פסיכולוג, לשם בדיקת תופעות אלו (גישה טיפולית התנהגותית – ביהביוריסטית) ומתן הדרכה להתמודדות עם החרדה.
ישנה גישה נוספת (פסיכואנליטיקאית-דינאמית), החוקרת את החלק הלא מודע, שהוא המפתח למציאת הפיתרון לתופעת החרדה והסטרס הפנימי.

האתר מכיל מידע כללי ואיננו מהווה תחליף או מתיימר להחליף טיפול פסיכולוגי אישי מקצועי. בעת הצורך, מומלץ לפנות לקבלת טיפול או ייעוץ מקצועי
הודעה ב-WhatsApp