הקשר הורות-ילדים במשבר קורונה

הקשר בין ילד להורי הוא בדרך כלל עדין ועובר עליות ומורדות. לאורך כול השנים עקב התפתחותו היחסים ביניהם עובר שינויים רבים. הציר המרכזי שמאפיין את הפסיכולוגיה של הילד הוא הצורך ושאיפתו לעבור מקשר של תלות עם הוריו לעצמאות.
התסכול הדומיננטי של ההורה ושל הילד הוא הימנעות של מגע פיזי שהוא מבסס את הקשר הרגשי ביניהם, אנו נגדיש תשומת לב מיוחד במאמר הבא על השפעת הקורונה בכול תחומי חיינו. אך נוכל להרגיע את הילד הקטן במצב של פחד ומצוקה או סתם צומת לב?

אנו יכולים לראות בהקדמה הזאת שהקשר הורי- ילד מאוד תלוי בגיל של הילד.
עד גיל התחלת ההתבגרות המאפיין הוא התלות של הילד בהוריו אשר קובע כללי משחק ברורים וקבועים ביניהם, לעומת שמגיל ההתבגרות הצורך הטבעי והמרכזי של המתבגר הוא שליטה עצמאית בחייו.
כעת אנחנו יכולים לשאר ולראות דינאמיקות שונות של יחסים הורי-ילד.

בתקופת הקורונה בגלל הבידוד החברתי וההישארות בבית 24/7 של כול המשפחה אנחנו יכולים לצפות שהילד הקטן ידרוש כנראה יותר תשומת לב, הגנה ותמיכה מצד ההורים על מנת שרמת החרדה הטבעית והלחץ הנפשי שהוא נמצא בו לא תעלה יותר מהנורמה בגלל המצב והתנאים שנכפו עליו כמו אין בית ספר, אין חוגים ואין חברים.

צריך לראות שעולמו והרגליו אליו השתנו לגמרי. הוא אמור להתמודד עם מציאות חדשה לעיתים ללא הבנה או מודעות מספקת. מה שבעצם שומר על יציבותו זה הקשר של תלות שנוצר ביניהם לאורך השנים שמבטיח מילוי תמידי לגבי כול צרכיו, הנותן לו תחושה חזקה של בטחון עצמי ויציבות. וכן הילד נהנה ממערכת חיסונית נפשית ורגשית כמו העובר בבטנה של האימא. לעומת זאת התמונה אינה דומה במציאות של המתבגר.

כמו שצוין קודם בכול מצב הקיים הוא שואף לעצמאות אך במצב של בידוד אין למתבגר אפשרות להוציא ולשחרר את הכעסים והתסכולים שלו קשורים או לא קשורים לאינטראקציה עם הוריו מחוץ לבית אין לו את האפשרות לפרוק את המתחים הטבעיים שלו והמתחים שנוצרו בגלל המצב הלא טבעי שנוצר בגלל מגפת הקורונה. הוא נמצא בין ארבע הקירות שזה לא תמיד מאפשר לו לשמור על יציבות רגשית והתנהגות שקולה.

המחשבה לחיות במצב של בידוד ממושך עם המשפחה או חלק ממנה יכול להיות מקור לחרדות לעצבנות לחוסר סבלנות. המתבגר בלי שום קשר למצב שהוא נקלע בו שואף להיות לבד בחדר או עם בת זוג אם יש לו, לעבוד כדי לממן את הוצאותיו וצרכיו. נכון לעשיו הוא אינו רשאי לעשות כך, כמובן זה מגביר עוד יותר את תחושת הלחץ הנפשי, תחושת ה stress בנקודה זו אי אפשר לצפות מראש מה תהיה התנהגותו אך אפשר לשער שהקשר בין המתבגר והוריו לא אהיה שקט ורגוע ברוב המקרים כי יש ניגוד אינטרסים ביניהם, המתגבר השואף לעצמאות וההורה שנלחם על מנת לשמור ולא לאבד את הסמכות ההורית שלו.

אנחנו יכולים להקיש שהבידוד בתקופת הקורונה משקף את הדינאמיקה שקיימת או שהודחקה בין בני משפחה.
אפשר ללמוד מזה הרבה דברים, מה צריכים לשנות ולשפר כי המסגרת המשפחתית תמשיך להתקיים בהמשך ולאחר שמשבר הקורונה אהיה מאחורינו. ושוב אנחנו נפגשים עם הזדמנות על מנת לשנות לטובה היחסים בין בני המשפחה.

אנחנו נמצאים כולנו במשבר, אנחנו במשבר כי רמת המודעות הייתה נמוכה ועכשיו יש לנו את ההזדמנות לתקן את זה ולשאוף להיכנס מחר למציאות טובה יותר ויותר בהרמוניה בין הנפשות הנמצאים בקשר של קרבה.
 
צור קשר
לקביעת פגישה או התייעצות אתם מוזמנים למלא את הטופס שלפניכם או התקשרו


האתר מכיל מידע כללי ואיננו מהווה תחליף או מתיימר להחליף טיפול פסיכולוגי אישי מקצועי. בעת הצורך, מומלץ לפנות לקבלת טיפול או ייעוץ מקצועי
הודעה ב-WhatsApp