ד"ר ג'ימס לוי , פסיכולוג קליני , מדבר על הערך העצמי בפרט ועל מאמרים בכלל.

הערך העצמי

ככל שתתבררת התמונה בדבר הקשיים בתא המשפחתי, כך יקל על האדם להבין שכל מה שקרה בעבר, הוא התוצאה של מיטב המאמצים שהושקעו על ידו. אין סיבה שהאדם יחוש אשם או שיאשים מישהו אחר במשפחה. סביר מאוד להניח, כי הגורמים לסבל ולקשיים אותם הוא חש במסגרת המשפחתית, נסתרים מעיניו. לא מפני שלא רצה לראותם, אלא מפני שלא ידע היכן לחפשם.

ערך עצמי
מחשבותיו ורגשותיו של האדם לגבי עצמו, "מה הוא חושב על עצמו", "איך הוא רואה את עצמו", "מה הוא מרגיש כלפי עצמו". כשאדם אומר לעצמו שהוא חש מלא או מרוקן, למה הוא מתכוון ולמה זה כל כך חשוב שבן זוגו יהיה מודע למצב הרגשי העכשווי שלו? כשהוא מרגיש "מלא", בן זוגו יכול להבין כי הוא במצב רוח מרומם, שופע מרץ ובטחון עצמי ומכיר בערכו – הוא. כשהוא אומר שהוא "מרוקן" ניתן להבין כי הוא חש שלאיש לא אכפת ממנו. כשהוא עייף, משועמם, פצוע בנפשו, לא ראוי ליותר אהבה, שהוא פחות ערך שעליו להסתפק במה שנותנים לו ושאסור להתלונן.
הגורם המכריע, המתרחש הן בקרב האדם פנימה והן ביחסיו עם הזולת, הוא דימוי ההערכה העצמית שלו שהוא נושא עמו.

ערך עצמי חיובי
הוא מרגיש שיש לו חשיבות, כי העולם טוב יותר מפני שהוא חי בו. אדם כזה בוטח ביכולתו. הוא עשוי לבקש עזרה מאחרים, אבל הוא מסוגל להחליט בעצמו והוא סומך על כוחותיו מכיוון שהוא מכיר בערכו שלו. הוא מוכן להודות בערכו של הזולת ולכבדו. אדם כזה מקרין אמון ותקווה, הוא לא משעבד את רגשותיו לחוקים. הוא מקבל את עצמו כולו כיצור אנושי. כשהוא חש, כמו כל בן אדם, שאין ביכולתו להתמודד עם בעיית החיים, הוא לא נבהל ולא מאשים. הוא מתייחס לכך שזה משבר זמני ורגעי, תהליך הגורם לו אי נוחות זמנית שאין צורך להסתירה.

ערך עצמי שלילי
אנשים חוטאים לתחושה שרוב ימי חייהם עוברים עליהם בהרגשה פנימית רדודה, כיוון שאינם מעריכים את עצמם כראוי. הם חוששים שירמו אותם, ירמסו אותם ויזלזלו בהם. בהיותם מוכנים לגרוע ביותר, הם "מזמינים" לעצמם את המצב ולרוב זוכים לו. בכדי להתגונן, הם מתבצרים מאחורי חומות החשדנות וחוסר האמון.
הם שוקעים לתוך מצב אנושי איום של בדידות וניתוק מן הסביבה הקרובה והרחוקה. הם מפתחים אדישות. קשה להם לראות, לשמוע ולחשוב נכונה. לפיכך, גוברת נטייתם לפגוע באחרים ולזלזל בהם.
הפחד הוא תוצאה טבעית של אי אמון וניכור. הפחד כובל ומעוות, מונע הסתכנות בדרכים חדשות בכדי לפתור בעיות, וגורר התנהגות מכשילה.
הפחד הוא תמיד פחד מפני משהו העתיד לקרות. מסתבר שהפחד נעלם בו ברגע, כאשר האדם מתייצב מולו או מתמודד עם מה שמפחיד אותו. כאשר אדם בעל ערך עצמי נמוך חש ריקנות, הוא נוטה להתייאש במהירות.

תחושה נלמדת
תחושת הערך העצמי נלמדת בתוך המשפחה. אדם מגיע אל העולם ללא עבר, ללא ניסיון בטיפול עצמי, ללא קנה מידה להערכה עצמית. הוא נאלץ להסתמך על ניסיונותיהם של האנשים הסובבים אותו ועל השדרים שהוא קולט מהם על אודות ערכו כאדם. המשפחה בשנים הראשונות, מעצבת את הערך העצמי של הילד. עם כניסתו לביה"ס, מתחילות לפעול השפעות נוספות. הכוחות החיצוניים נוטים לחזק בו את תחושת הערך או חוסר הערך שרכש בביתו. כל התייחסות מילולית או פיסית של ההורים, אפילו מבט, משפיע ישירות על הילד. רק באווירה המבליטה את נושא הערכת ההבדלים האישיים, סובלנות, תקשורת גלויה וחוקים גמישים (אווירה במשפחה מזינה), ההערכה העצמית יכולה לשגשג.
אין זה פלא שילדים שכאלה מעריכים את עצמם ואילו ילדים ממשפחות מעורערות חשים אחרת עקב התקשורת המעוותת, החוקים הנוקשים, הביקורתיות כלפי השוני האישי שלהם ועונשים על השגיאות.
האשמת ההורים או התנהגותם הבלתי נבונה ולעיתים הרסנית, לא תועיל כלל. הצעד הנבון ביותר, הוא חיפוש הדרכים להעלאת רמת הערך העצמי והשלכותיו עם כל הקשיים האפשריים. שזהו הצעד הראשון והמועיל לשיפור תחושת המשפחה כולה. אל לנו לשכוח לתחושת הערך העצמי נקנית על ידי למידה. הסיכוי ללמידה קיים משעת הלידה ועד מותו של האדם. אין זה מאוחר מדי בכל שלב ושלב בחיים, ללמוד ולשפר את הרגשתו העצמית. התקווה לשיפור חיינו לעולם קיימת, כי תמיד יש בכוחנו ללמוד דברים חדשים. במשך כל מהלך החיים, יכולים בני האדם להתפתח ולהשתנות. ההכרה באפשרות התמורה והרצון ללמוד, מהווים שני צעדים קדימה. אולי לא כולנו תלמידים זריזים, אולם כולנו מסוגלים להתחנך.

צור קשר
לקביעת פגישה או התייעצות אתם מוזמנים למלא את הטופס שלפניכם או התקשרו


האתר מכיל מידע כללי ואיננו מהווה תחליף או מתיימר להחליף טיפול פסיכולוגי אישי מקצועי. בעת הצורך, מומלץ לפנות לקבלת טיפול או ייעוץ מקצועי
הודעה ב-WhatsApp